Archive for February, 2008

Nieuw Zealand (2e deel)

Thursday, February 28th, 2008

Verslag van de 2e helft van 6 weken Nieuw Zeeland, het zuidereiland.

Het zuidereiland van dit land bevalt ons beter dan het noorder. Van de bevolking van NZ (ruim 4 miljoen) woont 2 en een half miljoen in Auckland op het noorder eiland, het zuidereiland is veel leger. Ook herbergt het meer natuurschoon.

20-26 januari Abel Tasman Nationaal Park
Dit park behoort tot NZs toppers en meest populaire. We hebben ons een week vermaakt met lange wandelingen langs goudkleurige baaien met kristalhelder water en liepen door oerbos over glooiende heuvels.

20-22 januari
Naar een DOC camping gereden in het Abel Tasman park. Volgende dag gewandeld door een mystiek oerbos met bomen onder een sluier van mossen, waar scenes van Lord of the Rings zijn opgenomen.
Voor de 2e nacht op dezelfde camping gestaan, het stormde en regende. Camperen is dan maar niks, gelukkig bleef het bij 1 keer in heel nieuw zealand dat we weggeregend waren. Maar weer eens in een hostel geslapen!

23 januari
Na regen komt superweer! Naar de kust gereden, helaas was de enige DOC-camping volgeboekt die dag. Eerst een wandeling van 8 uur gemaakt, echt fantastische scenery! S avonds maar wild gaan camperen in het Abel Tasman Park, want we wilden niet weer een eind rijden naar een andere camping.

24 januari
Na een onrustige nacht in een open veld werden we om 7 uur wakker gemaakt door de parkranger. Hij tikte op de tent, we moesten direct vertrekken en betalen (camping fee). We baalden enorm, want hadden een slechte nacht gemaakt zonder faciliteiten en moesten er nog voor betalen ook!
Naar de camping gegaanen tent daar opgezet en gezellig met andere backpackers geouwehoerd die ook door de parkranger waren gewekt.
Weer mooie wandeling gemaakt in het park. S avonds konden we wel op de camping slapen. Met onze zere voetjes bij het campvuur gepraat met geemigreerde Nederlanders en Vlamingen.

25 januari
Vertrokken naar een ver afgelegen gratis DOC camping in t Abel Tasman Park. Daar aangekomen merken we dat we onze gasbrander zijn vergeten! Hoe gaan we nu koken? Ilegaal houtvuur gemaakt en de pannen daarin verhit. Hele ervaring zo te koken!
We zien dat onze campeerplek die dag een homo-ontmoetingsplaats is, mannen in autos die elkaar bestuderen…. gezellig!!!

26 januari
Vroeg vertrokken voor onze 3e en laatste wandeling langs de kustlijn van het Abel Tasman park. Gestart om 9 uur liepen we tot 16 uur en toen weer hetzelfde stuk terug. Om 2130 uur waren we terug, heel mooi!
Aan het eind vd wandeling, we hadden snel gelopen om voor het donker terug te zijn, waren we kapot en fantaseerden over McDonalds want we hadden enorme honger! Mmm…
S avonds reden we door de donkere nacht op zoek naar een slaapplaats. Gelukkig! De KFC was nog open! Hongerig verorberden we de patatjes en kip om daarna met de autostoel naar achteren op de carpark voldaan in slaap te vallen…

27-31 januari en 1 februari Pannekoekrotsen, gletsjers, vulkaanbadjes en homestay
Opgestapelde rotsen gezien. De 2 beroemde Frans Jozef en Fox gletsjers van dichtbij ervaren. De Copland trek gelopen in 2 dagen en daar in thermale badjes onder de sterrenhemel gerelaxed. Op de terugtocht ontmoetten we James, een echte Nieuwzealander of Kiwi zoals ze zichzelf noemen. Bij hem en zijn gezin 2 dagen gelogeerd.

27 en 28 januari
Naar camping gereden een stuk verder en kampvuur gestookt. Volgende dag pannekoekenrotsen bezocht in Punakaki. Indrukwekkende rotspartijen van (zo lijkt het) opgestapelde plakjes rots met daarin doorgangen waar de zeegolven luid bulderend in breken.

29 januari
Gletsjerdag!

Vandaag de 2 beroemdste gletsjers van NZ bewonderd, de Franz Jozef- en de Foxgletsjer. Gletsjers zijn ernorme massaas sneeuw en ijs, die vanuit berghellingen hoog in de bergen naar beneden worden gestuwd. Wij zagen de onderkanten van de gletsjers, die langzaam smelten. Gelukkig was het zonnig, dus sneeuw en ijs schitterden mooi, temidden van beboste bergen.

30,31 januari & 1 februari
Copland Track. De ene dag in 7 uur heen gelopen, volgende dag zelfde weg terug. Mooie looptocht langs rivieren en beekjes, bergen en oerbossen. We campeerden bij de alpenhut op 300 meter hoogte. S avonds lagen we uren in de natuurlijke thermale vulkanische badjes, omringd door besneeuwde bergtoppen en een magische sterrenhemel. Na 2 uur in de hete badjes te liggen, was het s avonds koud in onze tent!!
STERRENHEMEL… In NZ kun je de melkweg zien, omdat het erg zuidelijk op het zuidelijk halfrond is. Bij heldere nacht zie je zoveel sterren, die tezamen hele lichamen vormen. We hebben ook Mars gezien! De mensen in NZ weten veel meer over de sterren dan Europeanen.
Op de terugweg van de trekking, de volgende dag, ontmoetten we James, een NZ-er of Kiwi zoals ze zichzelf noemen. Hij had een lift nodig, dus kon hij 3 uur lang met ons meerijden. Als dank mochten we bij hem en zijn gezinnetje logeren. We hebben 2 nachten bij James en Rachel geslapen, echte NZ-gastvrijheid. In NZ is een volksuitdrukking – Sweet Ass -, wat iets als helemaal prima of OK! betekent.

2 – 8 februari Queenstown, Milford Sound en de Cathlins.
Toeristisch plaatsje Queenstown bezocht, de fjorden van de Milford Sound bevaren en kicking back in het afgelegen nationaal park The Cathlins.

2,3, & 4 februari
Van Wanaka naar Queenstown gereden, wat beiden mooie plaatsen zijn aan een meer in de bergen. Swinters heel mooie wintersportoorden. In Queenstown (erg toeristisch) wilden we Skydiven (uit vliegtuig springen en na eerst vrij val met parachute landen), we hadden geboekt!!
Helaas waren alle skydives de volgende geannuleerd, vanwege de harde wind. We baalden enorm, want hadden ons enorm verheugd.
Maar het ergste is nog dat alle fotos van de afgelopen maand in NZ weg zijn. De camera gaf een error en bij de fotowinkel brachten ze het slechte nieuws. Enorme domper! We formatten de memorycard en kijken het weer even aan…. In de namiddag naar de beroemde Milford Sound gereden.

Het rijden in NZ bevalt enrom, files en flitspalen moeten nog uitgevonden worden. De wegen zijn praktisch leeg en we rijden links (net als de rest ;-)) We zien veel campers rijden, ideaal NZ te bereizen met camper of auto met tentje zoals wij.

5 februari
Vandaag over een prachtige route door de bergen het laatste stukje richting de – Milford Sound – gereden (de highlight van NZ).
In de Milford Sound een cruise geboekt en 3 uur lang door de indrukwekkende fjorden gevaren. De hoge bergen lopen vertikaal de zee in, zijn zeer groen want hier valt 7 meter regen per jaar! Tijdens de cruise veel dolfijnen en zeehonden en zelfs pinguins gezien.

6 – 8 februari
Vanuit Milford Sound pakken we de toeristische route langs de verre zuidkust van NZ richting Dundedin. Dit gebied heet de Cathlins en heeft ruige kust met hoge kliffen. Op het zuidelijkste puntje van het zuidereiland gestaan en in Curio Bay dolfijnen gespot. we stonden 3 nachten met ons tentje aan zee.

9 – 15 februari Dundedin en Oamaru, Albatrossen en pinguins.

9 en 10 februari
In Dunedin doken we, hanneke liep voorop, meteen de grootste chocoladefabriek van NZ in, Cadbury. Rondleiding gedaan en chocola gegeten. In Dunedin 2 nachten in de auto geslapen en botanische tuinen bezocht.

11 februari
We gaan naar het Otago schiereiland, waar we een Albatroskolonie bezoeken. Het is de enige ter wereld op het vaste land. We zagen er zelfs een paar vliegen. De Albatros is de airbus onder de vogels met vleugelspanwijdte van 3 meter kan deze vogel 1000 km achtereen vliegen. Heel bijzondere toer en niet omdat prins Charles hier is geweest in 2005 😉
S middags op een strand gelopen en daar zagen we zeeleeuwen. De beesten kunnen bijten met hun grote tanden, dus dichtbij komen is gevaarlijk. Omdat we een mooie close-up foto wilden, liepen voetje voor voetje naar eentje toe. Er lagen ook wat rotsen op het strand en we schrokken ons rot, toen er een brul klonk van 2 meter bij ons vandaan, we zagen een open bek met glimmende tanden! We hadden een andere zeeleeuw over het hoofd gezien!!! Onze nekharen stonden recht en we renden weg. Echt super deze dieren zo in het wild te zien.

12 februari
Naar de plaats Oamaru gereden en daar een blue pinguin (kleinste ter wereld) toer geboekt. Bij het vallen van de nacht komen ze na een dag in zee het land / rotsen op waggelen. Met een speciale lamp zagen we ze scherp. Een stuk of 80 kwamen aan land. Op het land spenderen ze de nacht in holen. Echt enorm bijzonder! Een hoogtepunt in NZ.

13 & 14 februari

Weer terug naar Dunedin, na 2 nachten op de DOC-camping (department of conservation). Deze campings zijn ideaal en kosten (bijna) niks. Volgende dag vroeg ingecheckt bij een hostel, waar hanneke die dag bleef en Luuk reed de auto die we 6 weken hebben gehad terug naar Queenstown voor de drop-off. Onderweg 2 Zweedse lifters meegenomen, daarna met de bus weer 5 uur teug naar Hanneke in Dunedin.

15 februari
Vandaag vliegen we in ruim 3 uur vanuit NZ naar Sydney in Australie. Klaar voor een nieuw hoofdstuk in onze reis.

========
Nu alweer 2 weken in Australie! We zijn in Sydney, Melbourne en nu Adelaide. Morgen naar wijnboerderij druiven plukken en 6 maart vertrekken we naar de grote rode rots in het midden van het land, Ayers Rock.

We willen verder nog een gedeelte van de oostkust doen. We blijven zeker tot in april in Australie. Afstanden zijn hier zo groot!!

Groetjes van ons uit down-under!